Proton domovská stránka

Role správce

Čtení
5 minut
Kategorie
Proton for Business

Pokud máte předplatné pro některý z plánů Proton Professional nebo Workspace, můžete členům své organizace přiřadit role správce. Role správce vám umožňují delegovat administrativní úkoly, aniž byste předali plnou kontrolu, a umožňují různým lidem spravovat různé části vaší firmy efektivněji a bezpečněji.

Ostatní plány Proton používají systém binárních uživatelských rolí, kde jsou uživatelé buď Správci (s plným administrativním přístupem), nebo Uživatelé (bez administrativního přístupu). Pro větší organizace, kde přístupy a nastavení spravuje několik lidí, mohou být vyžadována podrobnější oprávnění. Role správce tomu vyhovují tím, že uplatňují princip nejmenších oprávnění a přidělují každé roli pouze oprávnění, která potřebuje pro konkrétní sadu odpovědností.

Role správce jsou k dispozici v následujících plánech:

  • Mail Professional
  • Drive Professional
  • Pass Professional
  • VPN Professional
  • Balíček VPN a Pass Professional
  • Workspace balíčky
  • Proton Enterprise

V tomto článku vysvětlujeme více o rolích správce a o tom, jak fungují, včetně:

Typy rolí správce

Proton podporuje tři typy rolí správce:

  • Správci organizace mají plný přístup a mohou provádět všechny administrativní akce v organizaci, včetně citlivých úkolů. Každá společnost musí mít alespoň jednoho Správce organizace. To je ekvivalent Správce v plánech bez rozšířených rolí správce.
  • Správci uživatelů mohou spravovat členy, včetně přidávání a odebírání z organizace. Správci uživatelů mohou také spravovat skupiny a přiřazovat role Správce uživatelů a Správce zabezpečení ostatním.
  • Správci zabezpečení mohou spravovat nastavení zabezpečení organizace, jako jsou zásady hesel a požadavky na dvoufázové ověření, a mají přístup k monitoru aktivity.

Uživatelé, kterým nejsou přiřazeny žádné role správce, jsou ve výchozím nastavení Uživatelé a nemají žádná administrativní oprávnění.

Jak přiřadit role správce

Správci organizace a Správci uživatelů mohou přiřazovat role jednomu uživateli nebo skupině, čímž všem v této skupině udělí stejná oprávnění.

Pouze Správci organizace a Správci uživatelů mohou přiřazovat role ostatním uživatelům a skupinám a měnit role skupinám, do kterých patří. Nemůžete upravovat své vlastní role.

Přiřazení role uživateli

  1. Přihlaste se ke svému administrátorskému účtu Proton na account.proton.me a přejděte do Nastavení → Všechna nastavení → Organizace → Uživatelé a adresy.
  2. Klikněte na jméno uživatele, kterého chcete aktualizovat, nebo na ikonu ⋮ vedle jejich jména a vyberte Upravit.
  3. V modálním okně přejděte na záložku Role a oprávnění.
  4. Vyberte jednu nebo více rolí správce pro uživatele a poté klikněte na Uložit.

Vše hotovo. Role uživatele budou automaticky aktualizovány.

Přiřazení role skupině

Skupinám lze přiřadit role Správce uživatelů nebo Správce zabezpečení, ale ne Správce organizace. Pouze Správci organizace a Správci uživatelů mohou přiřazovat role skupině.

  1. Přihlaste se ke svému administrátorskému účtu Proton na account.proton.me.
  2. V postranním panelu přejděte na Organizace -> Skupiny. Vyberte požadovanou skupinu a klikněte na ikonu Upravit.
  3. V modálním okně přejděte na záložku Role a oprávnění.
  4. Vyberte jednu nebo více rolí správce pro skupinu a poté klikněte na Uložit.

Vše hotovo. Role skupiny budou aktualizovány a všichni ve skupině automaticky zdědí oprávnění.

Jak změna plánu ovlivní role správce

Přístup k rolím správce závisí na vašem plánu a změna tarifu (upgrade nebo downgrade) automaticky upraví jejich dostupnost pro vaši organizaci.

Co se stane, když přejdete na vyšší tarif

Pokud přejdete na plán, který podporuje role správce, bude tato funkce pro vaši organizaci automaticky odemčena. Všichni uživatelé, kteří aktuálně mají roli Správce, se stanou Správci organizace. Poté můžete svému týmu přiřadit konkrétnější role správce.

Co se stane, když přejdete na nižší tarif

Pokud přejdete na plán, který nepodporuje role správce, všechny již přiřazené role Správce zabezpečení nebo Správce uživatelů zůstanou zachovány a budou dále fungovat, takže nikdo neočekávaně nepřijde o přístup. Rozhraní pro role správce však bude pouze pro čtení a budete moci odebírat stávající přiřazení rolí, ale ne přiřazovat nové. Jakmile žádný uživatel ani skupina nebude mít přiřazenou roli Správce zabezpečení nebo Správce uživatelů, rozhraní pro role správce se skryje a vaše organizace se automaticky vrátí ke standardním rolím Správce a Uživatel.