Role administratora
- Odczytywanie
- 4 min
- Kategoria
- Proton for Business
Jeśli masz subskrypcję dowolnego planu Proton Professional lub Workspace, możesz przypisywać role administratora członkom swojej organizacji. Role administratora pozwalają delegować zadania administracyjne bez przekazywania pełnej kontroli, umożliwiając różnym osobom wydajniejsze i bezpieczniejsze zarządzanie różnymi obszarami działalności.
Inne plany Proton korzystają z dwustanowego systemu ról użytkowników, w którym użytkownicy są albo Administratorami (z pełnym dostępem administracyjnym), albo Użytkownikami (bez dostępu administracyjnego). W większych organizacjach, w których kilka osób zarządza dostępami i ustawieniami, mogą być wymagane bardziej szczegółowe uprawnienia. Role administratora odpowiadają na tę potrzebę, kierując się zasadą najmniejszych uprawnień i przyznając każdej roli tylko te uprawnienia, które są niezbędne do realizacji określonego zakresu obowiązków.
Role administratora są dostępne w następujących planach:
- Mail Professional
- Drive Professional
- Pass Professional
- VPN Professional
- Pakiet VPN i Pass Professional
- Pakiety Workspace
- Proton Enterprise
W tym artykule wyjaśniamy więcej na temat ról administratora i sposobu ich działania, w tym:
- Typy ról administratora
- Jak przypisać role administratora
- Jak zmiana planu wpływa na role administratora
Typy ról administratora
Proton obsługuje trzy typy ról administratora:
- Administratorzy organizacji mają pełny dostęp i mogą wykonywać wszystkie czynności administracyjne w organizacji, w tym zadania wrażliwe. Każda firma musi mieć co najmniej jednego administratora organizacji. Jest to odpowiednik Administratora w planach bez rozszerzonych ról administratora.
- Administratorzy użytkowników mogą zarządzać członkami, w tym dodawać ich do organizacji i usuwać z niej. Mogą także zarządzać grupami oraz przypisywać innym role administratora użytkowników i administratora bezpieczeństwa.
- Administratorzy bezpieczeństwa mogą zarządzać ustawieniami bezpieczeństwa organizacji, takimi jak zasady dotyczące haseł i wymagania uwierzytelniania dwustopniowego, oraz mają dostęp do monitora aktywności.
Użytkownicy, którym nie przypisano żadnej roli administratora, są domyślnie Użytkownikami i nie mają żadnych uprawnień administracyjnych.
Jak przypisać role administratora
Administratorzy organizacji i administratorzy użytkowników mogą przypisywać role pojedynczemu użytkownikowi lub grupie, przyznając wszystkim jej członkom te same uprawnienia.
Tylko administratorzy organizacji i administratorzy użytkowników mogą przypisywać role innym użytkownikom i grupom oraz zmieniać role grup, do których należą. Nie można edytować własnych ról.
Przypisz rolę użytkownikowi
- Zaloguj się do swojego konta administratora Proton na stronie account.proton.me i przejdź do Ustawienia → Wszystkie ustawienia → Organizacja → Użytkownicy i adresy.
- Kliknij nazwę użytkownika, którego chcesz zaktualizować, lub ikonę ⋮ obok jego nazwy i wybierz Edytuj.
- W oknie modalnym przejdź do karty Role i uprawnienia.
- Wybierz jedną lub więcej ról administratora dla użytkownika, a następnie kliknij Zapisz.

Gotowe. Role użytkownika zostaną zaktualizowane automatycznie.
Przypisz rolę grupie
Grupom można przypisywać role administratora użytkowników lub administratora bezpieczeństwa, ale nie administratora organizacji. Tylko administratorzy organizacji i administratorzy użytkowników mogą przypisywać role grupie.
- Zaloguj się do swojego konta administratora Proton na stronie account.proton.me.
- W pasku bocznym przejdź do Organizacja -> Grupy. Wybierz żądaną grupę i kliknij ikonę Edytuj.
- W oknie modalnym przejdź do karty Role i uprawnienia.
- Wybierz jedną lub więcej ról administratora dla grupy, a następnie kliknij Zapisz.

Gotowe. Role grupy zostaną zaktualizowane, a wszyscy jej członkowie automatycznie odziedziczą uprawnienia.
Jak zmiana planu wpływa na role administratora
Dostęp do ról administratora zależy od Twojego planu, a ulepszenie lub obniżenie planu automatycznie dostosuje jego dostępność dla Twojej organizacji.
Co się stanie, jeśli ulepszysz swój plan
Jeśli ulepszysz plan do takiego, który obsługuje role administratora, funkcja zostanie automatycznie odblokowana dla Twojej organizacji. Wszyscy użytkownicy, którzy obecnie mają rolę administratora, staną się administratorami organizacji. Następnie możesz przypisać swojemu zespołowi bardziej szczegółowe role administratora.
Co się stanie, jeśli obniżysz swój plan
Jeśli obniżysz plan do takiego, który nie obsługuje ról administratora, wszelkie już przypisane role administratora bezpieczeństwa lub administratora użytkowników pozostaną aktywne i będą nadal działać, aby nikt niespodziewanie nie stracił dostępu. Interfejs ról administratora stanie się jednak tylko do odczytu — będzie można usuwać istniejące przypisania ról, ale nie będzie można przypisywać nowych. Gdy żaden użytkownik ani grupa nie będą mieli przypisanej roli administratora bezpieczeństwa lub administratora użytkowników, interfejs ról administratora zostanie ukryty, a Twoja organizacja automatycznie powróci do standardowych ról administratora i użytkownika.