Administratorroller
- Lesetid
- 3 min
- Kategori
- Proton for Business
Hvis du har et Proton Professional- eller Workspace-abonnement, kan du tilordne administratorroller til medlemmer av organisasjonen din. Administratorroller lar deg delegere administrative oppgaver uten å gi full kontroll, slik at ulike personer kan administrere ulike deler av virksomheten mer effektivt og sikkert.
Andre Proton-abonnementer bruker et binært brukerrollesystem, der brukere enten er administratorer (med full administrativ tilgang) eller brukere (uten administrativ tilgang). For større organisasjoner som har flere personer som administrerer tilganger og innstillinger, kan mer finkornede tillatelser være nødvendig. Administratorroller imøtekommer dette ved å følge prinsippet om minste privilegium, og gir hver rolle bare de tillatelsene den trenger for et bestemt sett med ansvarsområder.
Administratorroller er tilgjengelige på følgende abonnementer:
- Mail Professional
- Drive Professional
- Pass Professional
- VPN Professional
- Pakke med VPN og Pass Professional
- Workspace-pakker
- Proton Enterprise
I denne artikkelen forklarer vi mer om administratorroller og hvordan de fungerer, inkludert:
- Typer administratorroller
- Slik tilordner du administratorroller
- Hvordan endring av abonnementet ditt påvirker administratorroller
Typer administratorroller
Proton støtter tre typer administratorroller:
- Organisasjonsadministratorer har full tilgang og kan utføre alle administrative handlinger i organisasjonen, inkludert sensitive oppgaver. Hver bedrift må ha minst én organisasjonsadministrator. Dette tilsvarer en administrator i abonnementer uten utvidede administratorroller.
- Brukeradministratorer kan administrere medlemmer, inkludert å legge til og fjerne dem fra organisasjonen. Brukeradministratorer kan også administrere grupper og tilordne brukeradministrator- og sikkerhetsadministratorroller til andre.
- Sikkerhetsadministratorer kan administrere sikkerhetsinnstillinger for organisasjonen, som passordretningslinjer og krav til tofaktorautentisering, og har tilgang til aktivitetsovervåking.
Brukere uten tildelte administratorroller er brukere som standard og har ingen administrative privilegier.
Slik tilordner du administratorroller
Organisasjonsadministratorer og brukeradministratorer kan tilordne roller til en enkelt bruker eller til en gruppe, og gi alle i gruppen de samme privilegiene.
Bare organisasjonsadministratorer og brukeradministratorer kan tilordne roller til andre brukere og grupper, og endre roller for gruppene de tilhører. Du kan ikke redigere din egen rolle eller roller.
Tilordne en rolle til en bruker
- Logg på administrator-Proton-kontoen din på account.proton.me og gå til Innstillinger → Alle innstillinger → Organisasjon → Brukere og adresser.
- Klikk på navnet til brukeren du vil oppdatere, eller på ⋮-ikonet ved siden av navnet og velg Rediger.
- I modalen, gå til fanen Roller og tillatelser.
- Velg én eller flere administratorroller for brukeren, og klikk deretter Lagre.

Ferdig. Brukerens rolle(r) oppdateres automatisk.
Tilordne en rolle til en gruppe
Grupper kan tildeles brukeradministrator- eller sikkerhetsadministratorroller, men ikke organisasjonsadministrator. Bare organisasjonsadministratorer og brukeradministratorer kan tilordne roller til en gruppe.
- Logg på administrator-Proton-kontoen din på account.proton.me.
- I sidepanelet, gå til Organisasjon -> Grupper. Velg ønsket gruppe og klikk på Rediger-ikonet.
- I modalen, gå til fanen Roller og tillatelser.
- Velg én eller flere administratorroller for gruppen, og klikk deretter Lagre.

Ferdig. Gruppens rolle(r) oppdateres, og alle i gruppen arver tillatelser automatisk.
Hvordan endring av abonnementet ditt påvirker administratorroller
Tilgang til administratorroller avhenger av abonnementet ditt, og oppgradering eller nedgradering vil automatisk justere tilgjengeligheten for organisasjonen din.
Hva skjer hvis du oppgraderer abonnementet ditt
Hvis du oppgraderer til et abonnement som støtter administratorroller, låses funksjonen automatisk opp for organisasjonen din. Alle brukere som for øyeblikket har administratorrollen, blir organisasjonsadministratorer. Deretter kan du tilordne mer spesifikke administratorroller til teamet ditt.
Hva skjer hvis du nedgraderer abonnementet ditt
Hvis du nedgraderer til et abonnement som ikke støtter administratorroller, vil sikkerhetsadministrator- eller brukeradministratorroller som allerede er tildelt, forbli på plass og fortsette å fungere, slik at ingen uventet mister tilgang. Imidlertid vil administratorrolle-grensesnittet bli skrivebeskyttet, og du kan fjerne eksisterende rolletildelinger, men ikke tilordne nye. Når ingen brukere og grupper har sikkerhetsadministrator- eller brukeradministratorrollen tildelt, skjules administratorrolle-grensesnittet, og organisasjonen går automatisk tilbake til standardrollene administrator og bruker.